Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

SCA inviger ny såglinje

Foto: SCA
Foto: SCA
Publicerad av
Simon Matthis - 23 nov 2016

Nyligen invigde SCA sin nya såglinje vid Tunadals sågverk. Det innebär att sågverket nu är ett av Europas modernaste sågverk, från timmerintag till utlastning, enligt SCA.

Investeringen på en halv miljard kronor är det sista steget i en förnyelse som inleddes för över tio år sedan.

– Steg för steg har vi investerat totalt 1,3 miljarder för att göra Tunadals sågverk till den internationellt konkurrenskraftiga anläggning som det måste vara för att kunna skapa högsta möjliga värde ur vår skogsråvara, för att kunna komplettera SCAs övriga skogsindustri i regionen och för att kunna vara ett flaggskepp i vår trävaruverksamhet, säger Ulf Larsson, vd SCA Forest Products.

Anläggningen som nu har byggts är kostnadseffektiv, men också energieffektiv.

– Vi använder kylvatten från havet och värmeåtervinning. Energin till torkning kommer från ett nära samarbete med vår egen industri och med Sundsvalls kommuns energisystem i en totalt sett mycket energieffektiv lösning, säger Ulf Larsson.

– Tunadal var Sveriges första ångsågverk och utgjorde startskottet i skogsindustrins dynamiska utveckling i norra Sverige. Mer än 150 år senare är det alltjämt ett flaggskepp i Sveriges skogsindustri och sätter tillsammans med övrig skogsindustri högsta möjliga värde på regionens viktigaste naturresurs, skogen, säger landshövding Gunnar Holmgren.

Annons

Annons

Annons