Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Stora Enso säljer sitt ägande i brasilianskt pappersbruk

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 05 jan 2016

Stora Enso säljer sitt ägande i det brasilianska pappersbruket Arapoti till Papeles Bio Bio. Avyttringen är enligt Stora Ensos i linje med företagets omvandling till ett tillväxtföretag inom förnybara material.

Köpeskillingen för aktierna är cirka 21 miljoner euro. Transaktionen är villkorad godkännande av myndigheterna och förväntas slutföras under första kvartalet 2016.  

Arapotis plantagebolag, som äger 30 000 hektar plantager, och som Stora Enso äger 20 procent av aktierna i, ingår inte i affären.

− Arapoti-bruket är i bra skick tekniskt sett och har en lojal kundbas. Jag tror att det kommer att vara positivt för bruket att ingå i ett chilenskt företag med ett tidningspappersbruk i närheten, säger Kati ter Horst, EVP och chef för Stora Ensos pappersdivision, i ett pressmeddelande. Arapoti-bruket är Sydamerikas enda tillverkare av bestruket journalpapper, så kallat LWC. Största andelen av produktionen säljs på den inhemska marknaden och resten till andra latinamerikanska länder. Bruket har en produktionskapacitet på 185 000 ton LWC per år och anställer 320 personer. Arauco, ett chilenskt skogsindustriföretag, äger 20 procent av Arapoti-bruket.

Annons