Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

FSC i blåsväder i Kanada

Foto: FSC
Foto: FSC
Publicerad av
Simon Matthis - 05 jan 2016

FSC (Forest Stewardship Council), organisationen bakom miljömärkt skogsbruk, har hamnat på kant med flera av de största massa- och pappersföretag i Kanada. Flera företag har fått sina så kallade FSC-certifikat indragna, andra har valt att frivilligt ställa sig utanför organisation. Senast i raden är förvaltaren av ett mycket stort område skyddad regnskog i provinsen British Columbia. De har valt att självmant gå ur FSC. Men störst problem har FSC i provinserna Ontario och Quebec.

Moderorganisationen, FSC International som har sitt säte i Tyskland, har nyligen presenterat ett medlingsförslag för att rädda FSC-certifieringen i Kanada. Det handlar i första hand om lösningsförslag på konflikter mellan ursprungsbefolkningen och införandet av en föreslagen bevarandestrategi av den nordamerikanska renen (”karibun”).

Ett av de största bolagen, Resolute Forest Products, har redan avvisat medlingsförslaget då de menar att sådana diskussioner måste ledas av provinsstyrena och hursomhelst måste fler parter delta i dem än Greenpeace, som är den enda ENGO (icke-statliga miljöorganisationen) som FSC hänvisar till.

– Greenpeace, som är den enda ENGO-n som nämns i FSC:s förslag, har varit involverade i en desinformationskampanj inställd på att skada Resolute. Det är av kritisk betydelse att alla parter som påverkas av skogsbruk i boreala skogar deltar i diskussionerna kring certifiering, säger Richard Garneau, Resolutes koncernchef i ett pressmeddelande.

Intressant nog är den allmänna bilden av FSC en helt annan i Sverige än i Kanada. Här har organisationen snarare rykte om sig att stryka skogsbolagen medhårs och får ofta kritik från just miljöorganisationer för att den inte tillämpar strängare krav när det gäller certifieringen av skog.

Annons