Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Södras sågverk i Värö Sveriges största

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 18 jan 2016

Södras sågverk i Värö är Sveriges största. Det framgår av det sammanställda resultatet för 2015. Under 2015 producerades nära 600 000 kubikmeter sågad volym i Värö.

Enligt Södra ligger ett systematiskt arbete med planering, underhåll och förbättringsarbete  bakom den ökade produktionen. I september förra året infördes också ett tredje skift. Råvaruförbrukningen är totalt 1,2 miljoner kubikmeter.

- Det finns en god efterfrågan på den typ av konstruktionsvirke som produceras på Värö, som används till exempel för husbyggnation, säger Anders Pålsson, sågverkschef, i ett pressmeddelande.Produktionen på sågverket i Värö sågverk består till 80 procent av gran och 20 procent av furu. Huvudmarknaderna för produktionen finns i Storbritannien och USA, men sågverket levererar också till Kina, Korea, Tyskland, Holland, Belgien och Sverige.  

Sågverket i Värö ingår tillsammans med massabruket i ett så kallat kombinat där de olika verksamheterna drar fördel av närheten till varandra. Det ger bland annat miljömässiga fördelar, till exempel genom att bark, spån och flis omhändertas på ett mer effektivt sätt och blir till grön energi och fjärrvärme.  

Annons