Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Rekordsnabb uppstart av Åmotfors bruk

Foto: Nordic Paper
Foto: Nordic Paper
Publicerad av
Simon Matthis - 03 feb 2016

Nordic Papers pappersbruk i Åmotfors har på den ena av sina två pappersmaskiner, PM6, bytt ställverk, styrsystem och transformator. Syftet med bytet av ställverk och styrsystem var att bland annat minimera antalet driftstopp och banbrott. Något man uppnått med bravur, enligt Nordic Paper. Det gamla ställverket  var runt 40 år, vilket innebär att det inte längre tillverkas reservdelar då något går sönder.

– Det nya ställverket har vi i princip installerat helt själva och det har ju också sina fördelar genom att vi då vet hur allt ser ut och fungerar. När något sedan går sönder kan vi enkelt felsöka själva, kompetensen finns på plats, säger Dick Lange Ferm, fabrikschef, i ett pressmeddelande.

Bytet har, enligt Nordic Paper, gått både snabbt, smidigt och redan genererat stora fördelar för hela bruket, trots att det endast varit i drift sedan i julas.

För cirka ett år sedan inleddes det förberedande arbetet för bytet av ställverk och under sommaren genomfördes alla stora och tidskrävande arbeten.  

– Själva ställverket sattes igång under julen och då hade vi en uppstartstid på endast fyra timmar. Vi hade alltså papper fyra timmar efter att vi startade, vilket är rekordsnabbt, säger Dick Lange Ferm.

Att de lyckades så bra beror enligt honom på bra planering.

Hela ställverket och styrsystemet var på plats och igång inom loppet av sex månader.

Annons