Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 22 2017
Senaste Nytt

Sveaskog får låna en miljard

Foto: Bengt Alm
Foto: Bengt Alm
Publicerad av
Simon Matthis - 24 feb 2016

Sveaskog har efter granskning av norska DNV GL bedömts som ett helgrönt företag och har därför kunnat låna en miljard kronor via en grön obligation.  

För tre år sedan gavs den första gröna obligationen ut i Sverige. De gröna obligationerna har hittills mest använts till att finansiera specifika hållbarhetsprojekt. Sveaskog är det första helgröna skogsföretaget och kan därför använda obligationslånet till allmän finansiering av verksamheten.

Norska DNV GL har i sin analys av företaget tittat bland annat på Sveaskogs uthålliga skogsproduktion, certifieringar och naturvårdsprogram. DNV GL har också lagt stor vikt vid skogens klimatnytta. För att utses till ett helgrönt företag måste mer än 90 procent av intäkterna komma från verksamhet som har en klart positiv miljöpåverkan.

- Brukandet av skogen är en framgångsfaktor för att begränsa klimatpåverkan. Skogen binder stora mängder koldioxid och den gör störst klimatnytta genom ett hållbart brukande som ger förnybar skogsråvara. Trä är bättre för klimatet i allt från byggande till gröna drivmedel. DNV GL har gett oss ett erkännande för den nytta våra skogar och vårt skogsbruk gör, säger Per-Olof Wedin, vd för Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Obligationen, som enligt Sveaskog omedelbart mötte stort intresse från investerarna, har placerats hos sju svenska institutionella investerare.

Annons