Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Stabil produktion för Södras massabruk i Värö

Publicerad av
Simon Matthis - 25 jan 2017

Uppstarten för Södras massabruk i Värö går nu enligt plan. Bruket producerar tidvis enligt den dimensionerade maxkapaciteten om ca 60 000 ton barrsulfatmassa per månad och ambitionen är att nå en stabil produktion på full kapacitet under andra hälften av 2017.

Utbyggnaden möjliggör flexibilitet avseende blekmetod. ECF blekning är en beprövad, modern blekmetod med klordioxid som uppfyller dagens strängaste miljökrav, godkänd av myndigheter. Efterfrågan på ECF-massa ökar både i Europa och Asien och flexibel blekmetod är ett sätt att ännu bättre möta kundens önskemål. 

Expansionen av Värö är ett av Södras mest omfattande byggnadsprojekt någonsin. Under utbyggnaden kördes dessutom den befintliga fabriken parallellt under projekttiden, vilket har gjort projektet extra utmanande. En något försenad installation i kombination med initiala tekniska problem gjorde att det dröjde något längre än planerat innan anläggningen var i fas med sin uppstartskurva.

- Tack vare kunnig personal och hårt arbete är vi nu tillbaka på rätt spår. Under perioder är produktionstakten uppe på full kapacitet om knappt 60 000 ton per månad. Vi räknar med att stabilisera denna höga, jämna produktion under andra halvåret 2017. Även kvalitén på massan förbättras kontinuerligt, säger Gunilla Saltin, Affärsområdeschef Södra Cell.

Den planerade ECF-anläggningen (elemental chlorine free) för klordioxidblekning har nyligen installerats och kommer att testköras under slutet av januari. Södra räknar med att Värö leverera ECF-blekt barrmassa från och med mitten av 2017.

Annons

Annons

Annons