Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Så kan papper också återanvändas…

Nu kan samma papper återanvändas genom att bläcket suddas ut mellan utskrifterna. Det är knappast en god nyhet för tillverkare av kopieringspapper, men storkonsumenter kan tjäna en del på tekniken.

Publicerad av
Simon Matthis - 24 feb 2017

Ett kinesisk-amerikanskt forskarteam, knutna till American Chemical Society, håller på att utveckla en tryckmetod, som inte använder bläck utan UV-ljus i trycket vilket gör det möjligt trycka ny text på samma papper upp till 80 gånger genom att radera texten mellan varven.

Receptet? En blandning av preussiskt blått, som blir färglöst då det laddas med elektroner, och titanoxid, som påskyndar de kemiska reaktionerna vid exponering för UV-ljus. Pensla en bit papper med denna blandning och papperet blir blått. Lys sedan på det med en UV-lampa och titanoxidpartiklarna kommer att ljusexciteras. De frigör då elektroner som fångas upp av preussiskt blått och gör papperet transparent. De upplysta områdena förlorar sin blå färg – då är papperet ”tryckt”. Tekniken har än så länge ett rätt begränsat färgurval: man kan trycka blå bokstäver mot en vit bakgrund eller vita bokstäver mot en blå bakgrund. Nu återstår bara att utveckla en lämplig skrivare.

Annons

Annons

Annons