Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Nyheternas år på Skogsindustridagarna 2017

”Nya perspektiv” är temat på årets upplaga av Skogsindustridagarna. Gamification inom skogsindustrin, nya förordningar för trycksatta anordningar och nya verktyg för besiktning, till exempel drönare, är några programpunkter på konferensen med högt nyhetsvärde.  

– Det här blir nyheternas år, säger Pernilla Utterström på Inspecta som arrangerar konferensen.

Det är inte fritt fram att mingla med vem man vill på Skogsindustridagarnas utställningsdel. Inspecta kör sedan en tid tillbaka med konceptet ”styrt mingel” där deltagarna delas in i grupper och lotsas runt på utställarna enligt ett schema. Foto: Therése Ny
Det är inte fritt fram att mingla med vem man vill på Skogsindustridagarnas utställningsdel. Inspecta kör sedan en tid tillbaka med konceptet ”styrt mingel” där deltagarna delas in i grupper och lotsas runt på utställarna enligt ett schema. Foto: Therése Ny
Publicerad av
Redaktionen - 27 feb 2017

Text: Simon Matthis

Mycket är förvisso nytt i år, men en traditionsfylld institution som Skogsindustridagarna, som i år fyller 25 år, bjuder också på en omfattande repertoar av återkommande ämnen. Sessionen om skador till exempel, som brukar vara en av de mest publikknipande, är ett sådant.  

En rad fallbeskrivningar av tryckkärl, pannor och rörledningar kommer att presenteras. Märkligt nog behandlas inte personskador. Pernilla Utterström förklarar det med att Skogsindustridagarna aldrig varit ett forum för att diskutera personskador, även om de ofta är kopplade till skador i utrustning.

Som tidigare år kommer representanter från Valmet och Inspecta hålla föredrag, men i år kommer även Valmets konkurrent Andritz presentera skadeinformation.

– Vi har utökat skadepasset med fler fall och det blir exempel på skador från när och fjärran, säger Pernilla.

Pernilla Utterström, Inspecta. Foto: Therése Ny
Pernilla Utterström, Inspecta. Foto: Therése Ny

Favoriter i repris

En annan favorit i repris är sessionen ”Fiber och återvinning”.

– Vi ska inte lura deltagarna på panntuber, säger Pernilla Utterström skämtsamt.

Under den sessionen kommer kokerier, indunstare, bark- och sodapannor passera revy i presentationer som fokuserar på alltifrån materialval och korrosion till sotning. Från SCA Munksund kommer Fredrik Lind och berättar om driftserfarenheter från deras nya mesaugn.

En annan gammal trotjänare på Skogsindustridagarna är sessionen om stora projekt och investeringar, där två av flaggskeppen, SCA Östrands Helios-projekt, och investeringen i en ny kartongmaskin på Gruvön beskrivs i separata artiklar i det här numret av Nordisk Papper & Massa.

 

Två korvstoppningar

Skogsindustridagarna 2017 inleds dock med två ”riktiga korvstoppningar”, som Pernilla Utterström kallar de första informationsspäckade föreläsningarna om nya regelverk. Det handlar dels om föreslagna föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar.

– För att förenkla har man slagit ihop tre föreskrifter till en, som nu är mer juridiskt korrekt, säger Pernilla.

Det är Arbetsmiljöverket som utarbetat de nya föreskrifterna och deras förhoppning är att de ska klubbas igenom i april-maj i år.

– Det är roligt att de som kan de här föreskrifterna bäst, Björn Lindberg på Arbetsmiljöverket och Lars Synnerholm på MSB, kommer att vara på plats på Skogsindustridagarna som föredragshållare. Det är riktiga kändisar i vår värld, säger Pernilla Utterström.

Det blir också en dragning av de nya regler som införts i föreskrifterna för cisterner för brandfarliga ämnen. Den så kallade CLP-förordningen gäller klassificering, märkning och förpackning av kemiska ämnen och blandningar i hela EU. Bestämmelserna gäller från den 1 juni 2015 och innebär bland annat att den som tillverkar eller importerar blandningar behöver klassificera om sina produkter och uppdatera märkning och säkerhetsdatablad.

Vad de nya föreskrifterna innebär för skogsindustrin blir sedan belyst.

 

Hel session om pann- och råvatten

Nytt för i år är en hel session ägnad åt pann- och råvatten med fokus på korrosion.

– Traditionellt har vi inte pratat så mycket om vatten. De som sysslar med de här frågorna är ofta kemister eller konsulter, men de har inget eget nätverk. De sitter lite för glest, säger Pernilla Utterström vars förhoppning är att konferensen ska fungera som en mötesplats för dem att nätverka på.  

 

Gamification

Gamification eller spelifiering är på frammarsch inom industrin. Susanne Timsjö från PiiA Swedish ICT, som kommer att tala om hur gamification kan lyfta skogsindustrin, inskärper att det inte handlar om att förvandla produkter i industrin till spel, utan ”snarare om att identifiera våra mänskliga grundmotivationer och med hjälp av tänk från spel, som är designade för att fånga oss, designa meningsfulla system och produkter där användare är engagerande och effektiva, produkter som vi förlorar oss i och där vi blir bra versioner av oss själva där vi kan göra skillnad i den verkliga världen, och ha roligt på vägen”.

Verktygen för inspektion och besiktning tar också stormkliv framåt i och med att drönare börjar användas för att bilddokumentera pannor och kärl.

– Man kan skicka in dem i en skorsten, panna eller cistern och de kan lätt skanna av stora områden, säger Pernilla Utterström som ser dem som ett komplement till okulärbesiktningar.

 

Rep- och klätterteknik

Rep- och klätterteknik är ett annat verktyg som kan effektivisera inspektioner av svåråtkomliga platser.

– Men det räcker inte med att kunna klättring utan man måste också kunna utföra besiktningar, säger Pernilla som jämför det med om ett elfel skulle uppstå på hög höjd.

– Då kan inte elektrikern stå kvar på marken och ge instruktioner till klättraren. Elektrikern måste själv vara klättrare, säger hon som framhåller att en av Inspecta styrkor att de har besiktningsingenjörer som samtidigt är utbildade inom klätterteknik.

 

”Styrd mingel”

Skogsindustridagarna omfattar även en utställning och till den har man i år avsatt en extra lång paus på 70 minuter, då utställarna får tillfälle att visa upp sig och sina produkter. Men det är inte fritt fram att mingla med vem man vill på utställningen. Pernilla Utterström berättar att Inspecta sedan ett par år tillämpar ett speciellt utställningskoncept med en så kallad styrd aktivitet, där deltagarna delas in i grupper och får cirka två minuter hos varje utställare. När passet är över blåser en mistlur då det är dags att cirkulera.

 – Utställarna och deltagarna älskar det. Det sätter snurr på utställningen och ärligt talat är det också superkul, säger Pernilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Annons

Annons