Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 22 2018
Senaste Nytt

Datortomograf installeras i såglinjen i Sävar

Skärmklipp från video som visar hur datortomografen skannar av stockar. Foto: Norra
Skärmklipp från video som visar hur datortomografen skannar av stockar. Foto: Norra
Publicerad av
Simon Matthis - 27 apr 2017

 

Sågverket i Sävar, som ägs av Norra skogsägarförening, får en ultramodern såglinje. Där installeras en industriell datortomograf av modellen Microtec CT Log, som kan skanna stockar i en hastighet av 180 meter per minut.

Bakgrunden är att varje stock är unik och olika kunder efterfrågar olika kombinationer av virkesegenskaper och dimensioner på virket.​ För att kunna använda råvaran på bästa sätt är det därför en enorm fördel att känna till stockens egenskaper innan man bestämmer hur den ska sågas.

– Det här handlar om ett mycket avancerat tekniksteg, faktiskt det största som hänt inom branschen de senaste 30 till 40 åren. Här ligger vi i forskningens absoluta framkant. Vitsen med en datortomograf i det här sammanhanget är att det går att få ut maximal lönsamhet av råvaran. När vi nu kan nu se vilka specifika egenskaper varje stock har går det på bästa sätt styra hur stocken ska sönderdelas för att kunna såga ut det maximala värdet, säger vd Pär Lärkeryd, vd på Norra.

Enligt Norra är det första gången någonsin sådan här utrustning installeras direkt i såglinjen och styr sönderdelningsprocessen.

Annons

Annons

Annons