Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 24 2018
Senaste Nytt

Vägens bärighet avgörande för om tyngre lastbilar accepteras

Foto: Skogsindustrierna
Foto: Skogsindustrierna
Publicerad av
Simon Matthis - 08 maj 2017

Nu blir det tillåtet att köra tyngre lastbilar på Sveriges vägar. Förra veckan röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att införa 74-tons lastbilar. Riksdagen tog även tydligt ställning för att det bara är vägens bärighet som ska avgöra om den ska ingå i vägnätet för tyngre lastbilarna. Beslutet välkomnas av Skogsindustrierna.

– Skogsindustrierna arbetar för effektivare och hållbara transporter. Genom beslutet att tillåta 74-tons lastbilar kommer vi att kunna lasta mer gods vid varje körning. Det leder till minskade utsläpp, färre tunga fordon på vägarna och högre trafiksäkerhet. Vi är glada för att Trafikverket nu har fått ett tydligt mandat att upplåta ett vägnät för tyngre lastbilar där det är vägarnas bärighet som är avgörande för utpekandet, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna.

74-tons lastbilar är tyngre, men inte längre, än vanliga lastbilar och eftersom de är utrustade med fler hjulaxlar blir slitaget på vägen samma eller lägre än med vanliga lastbilar.

Annons

Annons

Annons