Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 27 2018
Senaste Nytt

Hallå där, Daniel Peltonen! 

Foto: Iggesund Paperboard
Foto: Iggesund Paperboard
Publicerad av
Simon Matthis - 30 maj 2017

Hallå där, Daniel Peltonen – nyligen utsedd till ny chef för affärsområdet Iggesund Paperboard på Holmen. I skrivande stund är Daniel Peltonen, 45, chef för Hallsta pappersbruk som även det ingår i Holmen-koncernen.

Hur har du förberett dig för ditt nya jobb?

Jag har träffat en hel del nyckelpersoner från organisationen, men än så länge har jag kvar befattningen som platschef på Hallsta pappersbruk så jag har haft litet av ”split vision” den senaste tiden.

Du tillträder din nya post den 1 april. Hur kommer första tiden på det nya jobbet se ut?

– Jag kommer att följa ett introduktionsprogram och träffa en massa människor från olika delar av organisationen. Och så kommer jag att sätta mig in i verksamheten och läsa på ordentligt. Jag måste säga att jag redan har en gedigen produktionserfarenhet, men inte från kartongsidan utan från produktion av tryckpapper.

Kommer du att flytta upp till Iggesund?

– Familjen bor kvar i Hallstavik så jag kommer inte att flytta till Iggesund, men kommer att arbeta en hel del i både Stockholm och Iggesund, säger Daniel men tillägger senare:

– Det här har kommit väldigt snabbt så jag har inte helt hunnit tänka igenom den privata delen än.

Iggesund Paperboard omfattar kartongbruket i Iggesund med omkring 800 anställda och en fabrik i Workington i England med cirka 400 anställda. Till det kommer en ganska stor marknadsorganisation med stor verksamhet i bland annat Amsterdam.  Daniel Peltonen blir övergripande ansvarig för alla dessa verksamheter. Vilka blir dina största utmaningar?

– Produktionen är välkänd för mig. Den stora utmaningen blir marknadssidan och att det handlar om ett annat kundsegment. Hittills är jag van vid ganska stora kundorder. Iggesund Paperboards affär utgörs av mycket högkvalitativa produkter i premiumsegmentet. En kundorder är också betydligt mindre än på tryckpapperssidan.

Du har tidigare arbetat på Holmens bruk i både Madrid i Spanien och i Braviken, vilka erfarenheter har du med dig därifrån och från Hallsta som kan hjälpa dig i ditt nya jobb?

– Från Spanien har jag erfarenhet av att bygga nytt och bygga team. Vi körde igång en helt ny pappersmaskin vilket är en stor grej. Från Hallstatiden har jag erfarenhet av att effektivisera verksamheter. Det har man förstås gjort inom Iggesund Paperboard också, men i Hallsta pappersbruk har vi genomfört mycket omfattande förändringar för att anpassa verksamheten till nya förutsättningar i omvärlden. Konkurrensen ökar även på kartongsidan och ny kapacitet tillkommer från konkurrenter så det gäller att se till att vi har ett fortsatt bra konkurrensgrepp.

Tror du att du kommer att tvingas att ta impopulära beslut?

– Som chef är du utnämnd att fatta beslut, vare sig de är populära eller impopulära.

Vilka är dina starka sidor?
– Att bygga team och att få saker och ting gjorda, så att de inte ligger och pyr.  

 

Annons

Annons

Annons