Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 22 2018
Senaste Nytt

Oklart hur många som får gå när Stora Enso lägger ner

Foto: Stora Enso
Foto: Stora Enso
Publicerad av
Simon Matthis - 26 jun 2017

I februari 2017 tillkännagav Stora Enso planer på att lägga ner produktionen vid pappersmaskin 8 (PM8) vid Kvarnsvedens bruk i Sverige på grund av strukturell nedgång av efterfrågan på tidningspapper i Europa. MBL-förhandlingar med de anställda vid Kvarnsvedens bruk pågår fortfarande, men förra veckan stängdes PM8 ner permanent. Antal medarbetare som påverkas av de planerade åtgärderna kommer att fastställas under tredje kvartalet i år.

Pappersmaskinen hade en årlig kapacitet på 100 000 ton superkalandrerat obestruket journalpapper (SC).

Nedläggningen av PM8 vid Kvarnsvedens bruk påverkar inte Stora Ensos totala utbud av SC-paper. I Europa fortsätter Stora Enso att tillverka SC-papper vid PM12 vid Kvarnsvedens bruk samt vid Maxau-bruket i Tyskland och Langerbrugge-bruket i Belgien. Koncernens SC-kunder betjänas också av Dawang-bruket i Kina.

 

Produktionen vid Kvarnsvedens bruk kommer oavsett att fortsätta på två linjer: PM10 för förbättrat tidningspapper och PM12 för SC-papper.

 

Stora Enso kommer i samarbete med lokalsamhället att göra sitt yttersta för att hjälpa den berörda personalen att finna nya arbetstillfällen, samt mildra effekterna av omorganisationen och PM8-stängningen genom enskilda uppgörelser.  

Foto: UMV
Foto: UMV

UMV väljer ny vd

UMV:s styrelse har utsett Daniel Ragnarsson till vd för UMV Coating Systems. Från och med den 1 juni...

Annons

Annons

Annons