Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 22 2018
Senaste Nytt

Blisterförpackning helt i kartong

Foto: Iggesund Paperboard
Foto: Iggesund Paperboard
Publicerad av
Simon Matthis - 27 jun 2017

Nu kan en av världens mest använda förpackningstyper, blisterförpackningen, göras helt i kartong och därmed ge betydligt lägre miljöpåverkan.

Blisterförpackningen är gjord för att hängas på spjut i butikshyllan och består ofta av en bärare av kartong med gjuten transparent plast som håller produkten mot bäraren och exponerar varan. Den norska konverteraren Moltzaus sinnrika konstruktion Cefapac förbättrar både förpackningens miljöprestanda och öppningsbarhet – och har redan blivit prisbelönt. 

– Vi hade två utgångspunkter för utvecklingsarbetet – miljöpåverkan och öppningsbarhet”, berättar Eirik Faukland, förpackningsveteran och utvecklingsansvarig hos Moltzau.

För att komma runt det välkända problemet med de mycket svåröppnade blisterförpackningarna i plast var grundidén är att använda kartong istället för plast. Det unika med Cefapacs lösning är att man har valt att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar, något som ger den öppningsbarhet man eftersträvat.

Men när perforeringar ersätter bigar riskerar man att de helt enkelt inte klarar av att skydda den förpackade varan tillräckligt väl. Därför är valet av förpackningskartong kritiskt.

Förpackningen tillverkas av kartongkvaliteten Invercote från Iggesund Paperboard.

Foto: UMV
Foto: UMV

UMV väljer ny vd

UMV:s styrelse har utsett Daniel Ragnarsson till vd för UMV Coating Systems. Från och med den 1 juni...

Annons

Annons

Annons