Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, sep, 18 2018
Senaste Nytt

Nymölla bruk installerar nytt elfilter

Foto: Stora Enso
Foto: Stora Enso
Michael Lindemann, platschef, Nymölla bruk. Foto: Stora Enso
Michael Lindemann, platschef, Nymölla bruk. Foto: Stora Enso
Publicerad av
Simon Matthis - 04 okt 2017

Under vecka 40 och 41 utför Nymölla pappersbruk utanför Kristianstad sitt stora underhållsstopp för året. Hela fabriken stoppas för att kunna genomföra reparationer och ombyggnader.

Runt 400 personer från externa företag kommer att arbeta på Nymölla under storstoppet. Extern personal kommer främst från Sverige men även från våra grannländer. Vissa tidskritiska arbeten kommer att pågå dygnet runt.

Stora Enso framhåller att bruket kommer att ha stort fokus på skydd och säkerhet, och för att få tillstånd att arbeta på området måste man först genomföra en utbildning om allmänna och lokala säkerhetsföreskrifter.

Planeringen för storstoppet har pågått i mer än ett år. Många reparationer och investeringar kan endast göras när hela fabriken står still så det är mycket viktigt att allt planeras bra. Koordineringen mellan de olika arbetsmomenten är väldigt viktigt, speciellt när det gäller tunga lyft. 

Ett nytt elfilter kommer installeras efter fastbränslepannan för minska utsläpp av partiklar. Det nya elfiltret monteras på Nymölla och lyfts på plats. Först lyfts det gamla elfiltret bort och sedan lyft det nya större på plats. Det väger över 200 ton och en väldigt stor tillfällig lyftkran har satts samman för att klara lyftet.

Nya luftare i avloppsvattenreningen  installeras. De nya membranluftarna är mer energieffektiva än de gamla luftarna.  

Ett nytt 130 kV ställverk för att säkerställa tillgängligheten i elkraftförsörjningen installeras också.
 

Annons

Annons

Annons