Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, mar, 18 2018
Senaste Nytt

Klänning av kraftpapper från Nordic Paper

Foto: Paper Province
Foto: Paper Province
Publicerad av
Simon Matthis - 12 okt 2017

Smart Textiles vid Högskolan i Borås har tillverkat en klänning av kraftpapper från Nordic Paper. Plagget är ett resultat av resultatet från projektet ”Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS”, där ett antal parter inom svensk skogs-, pappers- och textilindustri samverkar för att skapa textilproduktion av råvara från massaindustrin.

Klänningen består alltså av kraftpapper. Kraftpapper användas annars till att göra allt ifrån säckar till stålmellanläggspapper och papperskassar.

– Textil av papper finns idag, men det unika med det här projektet är att man har tittat på möjligheterna till återvinning och att man utmanar befintliga produktions- och återvinningstekniker för att åstadkomma ett cirkulärt flöde. En av de stora utmaningarna i framställandet av ett papperstyg har varit att sticka i pappersgarn istället för att väva, eftersom papper är ett relativt stumt material, säger Lena-Marie Jensen, arbetsledare för ”Design for recycling” och projektkoordinator för fokusområdet Hållbar Textil inom Smart Textiles, till Paper Province.

Annons

Annons

Annons