Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, nov, 19 2018
Senaste Nytt

Greenpeace-aktivister blockerade Östrands massafabrik

Foto: SCA
Foto: SCA
Publicerad av
Simon Matthis - 17 okt 2017

Måndagen den 16 oktober genomförde Greenpeace en aktion mot SCA:s massafabrik Östrand i Timrå. Aktivister från Greenpeace försökte stoppa alla in- och uttransporter till fabriken och fyra aktivister klättrade upp på den gamla sodapannan, den högsta byggnaden på fabriksplatsen, för att hänga upp en banderoll. Vid lunchtid samma dag var aktionen avslutad.

Polisen utreder om aktivisterna brutit mot lagen.

Vad Greenpeace kräver är att SCA inte avverkar skog med höga naturvärden, mer specifikt att SCA avstår från avverkning i av Naturvårdsverket utpekade värdekärnor och värdetrakter.

SCA skriver i ett pressmeddelande att de under året fört en dialog med Greenpeace som bland annat inbegripit möten i fält. Bolaget hävdar att det redan uppfyller Greenpeace anspråk när det gäller värdekärnor.

SCA:s informationschef Björn Lyngfeldt säger att han är förvånad över aktionen.

– Vi har haft en god dialog med dem och därför är jag förvånad, säger han till Sundsvalls tidning.

Lina Burnelius, medlem i Greenpeace och var på plats vid Östrandsfabriken.

– Vår tanke är att vi ska stanna tills SCA drar tillbaka sina avverkningar i skogar med särskilt höga ekologiska bevarandevärden, säger hon till ST.

Aktionen ska vara en del av Greenpeace globala kampanj för att skydda det norra skogsbältet, enligt ett pressmeddelande från Greenpeace.

Annons

Annons

Annons