Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, nov, 19 2018
Senaste Nytt

UPM körde ner pappersmaskinen på grund av övertidsförbud

UPM:s pappersfabrik i Tervasaari vid staden Valkeakoski.  Foto: Wikipedia, Tomi Mäkitalo
UPM:s pappersfabrik i Tervasaari vid staden Valkeakoski. Foto: Wikipedia, Tomi Mäkitalo
Publicerad av
Markku Björkman - 05 nov 2017

Finländska skogsbolaget UPM har kört ner en av pappersmaskinerna vid fabriken i Valkeakoski på grund av det övertidsförbud som Pappersförbundet har utlyst.

UPM påpekar att pappersmaskinen måste köras ner trots att det råder efterfrågan på just den typ av specialpapper som maskinen producerar.

Pappersfacket utlyste övertidsförbud vid pappersfabrikerna förra veckan, men fackstyrelsen avstod från att ge strejkvarsel vid sitt möte i fredags.

Pappersfacket och arbetsgivarssidan skogsindustrin har sedan augusti förhandlat om ett nytt avtal, men förhandlingarna har gått knaggligt.

Den 3 november signalerade ändå bägge parter att förhandlingar är möjliga, och de återupptas veterligen i morgon, måndag.

Arbetsgivarsidan har betonat förändringar som ökar produktiviteten, men de har motats av facket med hänvisning till att de försvagar arbetsvillkoren.

Den 1 november förkastade arbetstagarsidan ett förslag som hade inneburit 3 procents lönehöjningar utspridda på två år.

Avtalet hade också öppnat för utomstående arbetskraft på fabrikerna och möjlighet att hålla igång produktionen också under jul och midsommar, vilket facket inte accepterade.

Källa: Svenska Yle

 

Annons

Annons

Annons