Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, okt, 17 2018
Senaste Nytt

Rise tar nya grepp på wellpapptillverkningen

Foto: Rise
Foto: Rise
Publicerad av
Simon Matthis - 07 nov 2017

Nyligen höll den höll den europeiska wellpappföreningen FEFCO sitt årliga tekniska seminarium och mässa i Wien. Svenska RISE var som enda forskningsinstitut med på seminariet.

– Det var över 1 000 personer där från wellpappindustrin och dess leverantörer och det är glädjande att se att de stora frågorna nu börjar ta plats, säger Astrid Odeberg Glasenapp på Rise.

Industri 4.0 och digitalisering var stort på mässan enligt henne.

-  En stor och engagerande fråga är digitaltryck. Alla vill trycka digitalt men det råder osäkerhet om hur det ska göras på bästa sätt och hur man förbereder papperet för digitaltryck. Det finns många leverantörer men också många lösningar, säger Astrid som själv höll i en ”spotlight presentation” om det senaste från wellpappforskningen.

– Många efterfrågar radikalt nya grepp inom wellpapptillverkningen. Här kan vi bidra med idéer som så att säga ligger utanför boxen. Det var roligt att kunna visa upp en del av det som vi tror kommer att vara framtiden. Till exempel visade vi prover från ett projekt kallat ”Durawell” där vi testat att blanda in PLA i papperet för att göra det mer vattenresistent och med nya sätt att limma ihop skikten. Vi visade också exempel på hur man kan använda olika präglingar och mönster, säger Astrid Odeberg Glasenapp.

Annons

Annons

Annons