Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, nov, 15 2018
Senaste Nytt

MoRe investerar i ny mätare för optiska egenskaper

Foto: MoRe
Foto: MoRe
Publicerad av
Simon Matthis - 27 nov 2017

Mätning av optiska egenskaper hos såväl massa- som pappers-, tissue och kartongprover ger svar på hur olika processförändringar påverkar ljushet, opacitet, färg och ljusspridning. MoRe har därför investerat i en ny Elrepho-mätare och tagit den i drift.

– Vi har en eminent instrumentpark för fysikalisk provning och där har de optiska mätningar med spektrofotometer en självklar plats, säger Maria Edblad, marknadskoordinator, MoRe Reserach. 

– Men med tiden blir alla instrument äldre och så även vår Elrepho, därav investeringen i en ny mätare från ABB. Eftersom MoRe riktar sig till stor del mot pappersindustrin används Elrepho för att mäta optiska egenskaper som opacitet, ljushet, spridning och färg. Egenskaperna kan mätas i både utomhusdagsljus och inomhusljus på produkter som massa, papper, kartong men även på mjukpapper och fyllmedel.

 

Det nya instrumentet är mer ergonomiskt än den gamla mätaren och är utrustat med ett matningsbord som håller uppe arken mot ljuskällan automatiskt. Det minskar eventuella störningar av släpljus. Med den nya mätaren kan färdiga beräkningar som till exempel ∆E och olika index erhållas.

 

Optiska mätningar är viktiga för många produkter, till exempel för tryckresultat och läsbarhet för att nämna några. Produkten ska ofta ha en ljus och fin tryckyta för god färgåtergivning, vilket också förmedlar den rätta känslan till kunden. Det är också eftersträvansvärt att uppnå en god opacitet för att kunna läsa tryckt text utan att baksidans tryck syns.  

Annons

Annons

Annons