Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, nov, 15 2018
Senaste Nytt

Här byggs världens första produktionsanläggning för grönt koks

Publicerad av
Simon Matthis - 29 nov 2017

I går på tisdagen satte Fredrik Emilson, VD Höganäs AB, och Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy AB, spaden i marken för Sveriges och världens första anläggning för grönt koks. Målet är att omvandla biomassa till förnyelsebar energi, som kan användas i järn- och stålindustrin.  

Med Cortus Energys teknik förgasas biomassa till energigas och grönt koks, båda energislag som kan användas i Höganäs tillverkning av metallpulver. Den första industriella anläggningen med Cortus teknik, som nu byggs på Höganäs industriområde, ska anslutas till en av produktionsugnarna och testas under verkliga förhållanden.

– Vi är mycket glada att kunna uppföra WoodRoll i industriell skala tillsammans med Höganäs AB och ser fram emot att kunna verifiera de goda resultat som tidigare tester har visat på, säger Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy, i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska tas i drift under första halvåret 2018 och testas i Höganäs produktion. Om testerna visar positiva resultat övergår Cortus Energy till reguljära leveranser av förnybara energiprodukter under 2019. Enligt Höganäs blir detta då ett genombrott för förgasning av biomassa för att generera förnybar energi till krävande i industriella processer i Sverige.

Probiostål startade 2014 med en förstudie där akademi och industri deltog. Syftet var att undersöka möjligheterna att producera förnybar energi i kommersiell skala för användande inom stålindustrin och specifikt i Höganäs metallpulverproduktion.

Finansieringen bygger på bidrag från bland annat Klimatklivet och Energimyndigheten, Höganäs AB, banker och eget kapital. Genomförandet sker i Cortus huvudmannaskap. Övriga aktörer som bidrar till Probiostål är ABB, Calderys, SSAB, Sveaskog, Södra och Outokumpu.  

Tekniken, WoodRoll, är en process för att generera förnyelsebar energigas som kan ersätta fossila bränslen i industriella processer. Man kan också välja att ta ut en del av materialet som biokoks, grönt koks, som eventuellt kan användas i metallurgin. Utgångspunkten är att biomassa förgasas till rena, högvärdiga förnyelsebara energiprodukter för processindustrin.

Annons

Annons

Annons