Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, nov, 15 2018
Senaste Nytt

Södra anlägger växthusplantage för björk

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 01 dec 2017

 Södra har anlagt en växthusplantage för björk. Genom att odla björkfrö inomhus blir tillgången mer stabil, och plantorna får en jämnare och högre kvalitet.

Anläggningen har förlagts till Södras plantskola i Falkenberg. Där utvecklar nu Södra tillsammans med Svenska Skogsplantor verksamheten.

Fördelen med inomhusodling är att träden bara korsar sig med varandra och därigenom upprätthålls den höga kvaliteten på fröna från de utvalda björkarna, enligt Södra. Den tidiga blomningen som kommer av inomhusodling gör att externpollinering minimeras. 

På senare år har det varit brist på högförädlat björkfrö och efterfrågan på björkplantor har varit större än tillgången. Genom den nya metoden vill Södra kunna möta den efterfrågan som finns på ett bättre sätt.

 – Genom att vi är öppna för nya metoder kan vi också utveckla vår verksamhet hela tiden. På sätt bidrar vi än mer till våra ägare och deras skogar, men också till samhället i stort som tjänar på en välutvecklad skog, säger Johan Jonsson, chef Södra Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons