Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Ny maskinförare för MoRes experimentpappersmaskin

Foto: MoRe Research
Foto: MoRe Research
Publicerad av
Simon Matthis - 15 dec 2017

Jan-Ove Häggström, som sedan slutet av 1970-talet varit ansvarig för MoRes experimentpappersmaskin, har gått i pension och i hans ställe har Saad Al-Beethani skolats in. Saad är sedan 2013 anställd hos MoRe som laboratorieingenjör på avdelningen för Processteknik och är nu maskinförare på XPM.

Under 40 år har Jan-Ove Häggström tillverkat en närmast oändlig rad olika papper i MoRes XPM,  allt ifrån tissue till kartong, blekta och oblekta papper, färgade liksom en rad andra typer.

– Under långa perioder har XPM varit hårt belastad, exempelvis när någon kund förberett sig inför tillverkning av papper eller bytt från sur mäldlimning till neutral med åtföljande byte av fyllmedel, säger Jan-Ove.

– Men det är inte enbart svenska eller europeiska kunder som förstått att utnyttja fördelarna med XPM. Jag har även gjort långkörningar för kunder från övriga världen, vilka kommit hela vägen till MoRe för att på ett effektivt sätt testa olika idéer.

– Det är inte bara konventionella typer av papper som jag kört på XPM under åren, utan det senaste året har jag även varit med om att investeringar gjorts för anpassa XPM för körning av material baserade på nanocellulosa. Det blir ju en helt annan situation när mikroskopisk nanocellulosa ska köras i en kontinuerlig process, som ju en pappersmaskin är även i XPM-skala. Det blir en spännande stafettpinne som Saad nu tar över.

Annons