Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 17 2018
Senaste Nytt

Södra ökar exporten till USA

ågade trävaror från Södra lastas på båten Tenca Arrow i hamnen i Varberg. Lasten är export till USA. Foto: Södra
ågade trävaror från Södra lastas på båten Tenca Arrow i hamnen i Varberg. Lasten är export till USA. Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 28 dec 2017

Södras export av trävaror till USA har ökat under de senaste fyra åren och under nästa år räknar man med att öka med ytterligare 25 procent.

Försäljningen handlar om konstruktionsvirke, och att exporten ökar har flera orsaker. Byggnationen av småbostadshus där trä är det vanligaste byggmaterialet ökar. Antalet husstarter har fördubblats sedan bostadskraschen i USA 2009 - 2010 och husbyggnationen förväntas öka även under 2018 vilket medför en ökad trävarukonsumtion. Samtidigt har produktionen av sågat virke i Kanada, som är den största leverantören av konstruktionsvirke till USA, varit låg på grund av bland annat bränder och skadedjursangrepp.

- En viktig orsak till att det går bra för oss i USA är vår långsiktighet på marknaden. Vi stannade kvar med en mindre volym trots en tuffare period efter nedgången runt 2009 när många andra lämnade. Det ger oss en stark position nu när det går bättre och marknaden stärks. För oss är de långsiktiga relationer vi har med kunderna centrala, säger Andreas Jonasson, marknadschef på Södra Wood, i ett pressmeddelande.

Det är huvudsakligen konstruktionsvirke av gran i en särskild dimension som intresserar kunderna; främst trävaruhandlare som distribuerar till byggplatser.

Annons