Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Arcwise ger wellpappförpackningar rundare stuk

Förpackningar med kontinuerligt runda hörn av wellpapp har tidigare  inte varit möjliga att tillverka, enligt Arcwise. Foto: Mattias Bodell
Förpackningar med kontinuerligt runda hörn av wellpapp har tidigare inte varit möjliga att tillverka, enligt Arcwise. Foto: Mattias Bodell
Magnus Wiström, innnovationschef på SCA och upphovsman till Arcwise. Foto: Arcwise
Magnus Wiström, innnovationschef på SCA och upphovsman till Arcwise. Foto: Arcwise
Publicerad av
Simon Matthis - 04 jan 2018

Förpackningar verkar nästan samtliga stöpta i samma fyrkantiga form, stora som små. Cylinderformade förpackningar eller sådana med runda hörn är så ovanliga att de väcker nyfikenhet bara genom sin form - men de runda formerna har faktiskt fler fördelar utöver designaspekten. Som exceptionell styrka. En affärsenhet inom SCA Paper har tagit fram ett patenterat wellpappkoncept som möjliggör sådana runda former av wellpapp och som redan hittat ut i butikshyllorna som förpackningar.

 

Den är styv utåt och böjbar inåt. Idén bakom Arcwise, det innovativa wellpappkonceptet, tycks lika enkel som den är genial. Eller kanske ska man säga naturlig. Så här presenteras nämligen konceptet: ”Kombinationen av naturens robusta, runda geometrier och den höga styvheten hos wellpapp ger dessa förpackningslösningar deras unika stabilitet”.

Inneboende egenskap

Magnus Viström är innovationschef på SCA och den som är upphovsman till Arcwise. Han hänvisar till hur naturen själv optimerat sina resurser genom att anta vissa former. 

– Titta på bambun som genom sin runda konstruktion är både lätt och stark, säger han och hävdar att den kurvade formen i sig ger hög styrka.

”Styvheten är en inneboende egenskap hos böjt formade föremål”, kan man läsa på Arcwises hemsida.

Materialbesparingar

Formen möjliggör i sin tur materialbesparingar med upp till 30 procent, enligt Arcwise. Detta är något som internationella branschmedia särskilt tog fasta på när Arcwise-konceptet först presenterades 2016.

– Materialbesparingsaspekten är viktig då många varumärkesägare vill visa att de arbetar mycket med att sänka sitt ”kolspår”, säger Magnus.

Förutom miljönyttan innebär materialbesparingen även ekonomiska och viktmässiga fördelar. 

Sex års utvecklingsarbete

Hur enkelt konceptet än förefaller, har det tagit flera år att utveckla. Sex år närmare bestämt. Magnus Viström kallar det för sin ”baby” då han började fila på konceptet samtidigt som han började arbeta på SCA R&D Centre 2010-2011. Hans engagemang märks också tydligt när han berättar om det, med smittande entusiasm.

Runda former är i sig mer estetiskt tilltalande än fyrkantiga, framhåller Magnus Viström:

– Man har sett i vetenskapliga studier sett att runda former är mer attraktiva än former som har hörn i 90 grader.

Hel portfölj av patent

Under utvecklingen av Arcwise började Magnus tidigt att samarbeta med Rickard Hägglund, som är expert inom hållfasthetslära och den som är affärsenhetschef för Arcwise.  

 

– Sedan starten har ett starkt team runt Arcwise vuxit fram och idag är det en kärntrupp på sex personer med gedigen erfarenhet inom design, förpackningsutveckling som tillsammans utvecklar och bygger affären runt Arcwise, berättar Magnus.

Varför har ingen kommit på konceptet tidigare om det har sådana uppenbara kvaliteter? kan man fråga sig. Men enligt Magnus Viström finns hittills ingen liknande wellpapplösning på världsmarknaden och flera aspekter av konceptet är patenterade.

– Vi har en hel portfölj av patent, säger Magnus Viström.

Kommersialisering

Kommersialiseringen av konceptet är i full gång och Arcwise har då tät kontakt med wellpappfabriker runtom i Europa och lär dem hur tillverkningen går till.

– Vi har just nu åtta licenstagare i Europa och vi lär dem att tillverka materialet, säger Magnus som påpekar att en av de viktigaste styrkorna med Arcwise är att det kan produceras i existerande wellpappmaskiner.

Vilka varumärkesägare Arcwise samarbetar med vill inte Magnus avslöja, men inom kort kommer mer förpackningsvolymer tillverkade enligt konceptet att lanseras i butiker, lovar han. Det handlar främst om konsumentförpackningar men även om ställ eller displayer för varor.

Designen fortsätter runt hörnet

Arcwise-tekniken möjliggör, som sagt, först och främst intressanta designer. Det är det mest iögonfallande. Så kallade wrap-around-förpackningar med runda hörn öppnar till exempel upp för grafiska designer som fortsätter till ”nästa” sida av förpackningen.

– Det skapar nyfikenhet: vad finns runt hörnet? Det kan göra att kunden tittar lite extra och då är den redan närmare ett köp, resonerar Magnus.

Hög staplingsstyrka

– Cylinderformen ger också högre staplingsstyrka, hävdar Magnus.

Det ska dessutom vara lättare att skala upp förpackningar av Arcwise-materialet tack vare materialets stabilitet.

 – Man kan skala upp storleken utan att förpackningen blir vek eller fladdrig, som är fallet med vanlig kartong.

Fler fördelar

Förpackningar med runda hörn har sina fördelar i lagerhanteringen:

– Hanteringen blir snällare när förpackningen står på lastpallar, då den inte får ta emot lika mycket stötar som förpackningar med vinkelräta hörn.

Magnus påpekar vidare att Arcwise har mindre ”randigt” utseende än vanlig wellpapp. Det beror på att det yttre linerboard-skiktet är tjockare än hos traditionell wellpapp, vilket gör att det korrugerade mellanskiktet inte skymtar igenom lika mycket. Vilket i sin tur ger bättre tryckbarhet.

Återstår nu att se vilket marknadsgenomslag Arcwise-konceptet kommer att få. 

 

 

Det här är Arcwise:

Wellpapplösning som för första gången möjliggör kontinuerligt runda former

Levereras som ark

Patenterad av Arcwise, en helägd affärsenhet inom SCA

Hemsida: Arcwise.se

 

Text: Simon Matthis

 

 

Annons