Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Rekordmånga publiceringar ger SLU i Alnarp ökade anslag

SLU i Alnarp ligger vid Öresund nära Malmö och Lomma. Foto: SLU
SLU i Alnarp ligger vid Öresund nära Malmö och Lomma. Foto: SLU
Publicerad av
Simon Matthis - 29 jan 2018

Under förra året bidrog SLU i Alnarp med rekordmånga vetenskapliga artiklar. I takt med uppgången ökar forskningsanslagen och studenterna blir fler.

 – Vi har haft medvind i flera år, konstaterar prefekt Matts Lindbladh, som leder verksamheten, i SLU:s nyhetsbrev.

Antal artiklar är ett sätt att mäta forskningen och styr såväl forskningsanslag som karriärvägar. Det handlar då om att bli publicerad i internationellt erkända vetenskapliga tidskrifter. Ett villkor för publicering är att artiklarna granskas av experter (peer review) vilket gör att en stor del av forskarnas vardag går åt att granska kollegornas artiklar från hela världen.

 – Även med hänsyn till en global trend med alltfler publicerade artiklar ligger vi mycket bra till. Under 2017 hade vi över 70 publicerade artiklar i över 50 internationellt erkända vetenskapliga tidskrifter. Artiklarna visar på både vår kompetens och på bredden i vår verksamhet, säger Jörg Brunet, professor och studierektor på SLU Alnarp.

Institutionen i Alnarp grundades för 30 år sedan för att bidra till bättre skogsskötsel i södra Sverige. Det har växt till flera forskningsområden.

 – Numera har vi bra kompetens även inom naturvård, skogshistoria, skadegörare i skogen, skoglig planering samt skogspolitik. Även om verksamheten breddats håller vi fast vid rötterna, Matts Lindbladh.

Förra året inleddes ett forskningsprogram om framtidens skogsskötsel i södra Sverige (Fras). Det handlar om klassisk produktionsforskning, anpassad efter nya förutsättningar och möjligheter. Fras är ett samarbete med Linnéuniversitetet i Växjö och Skogforsk. Det involverar sex nya anställda som genomgår forskarutbildning och kommer att doktorera. Hittills har 61 forskare disputerat på institutionen i Alnarp.

 

 

Annons