Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Nationell accelerator ska boosta skogsinnovationer

Michael Broekman, Solution Architect på IBM och Jan-Erik Rendahl på Svensk Skogsdata, utvecklar nya molntjänster för ursprungsmärkning av virke, något som bland annat kan motverka illegal avverkning av skog.
Michael Broekman, Solution Architect på IBM och Jan-Erik Rendahl på Svensk Skogsdata, utvecklar nya molntjänster för ursprungsmärkning av virke, något som bland annat kan motverka illegal avverkning av skog.
Publicerad av
Simon Matthis - 31 jan 2018

Den 1 februari öppnar en ny möjlighet för skogliga startups från hela Sverige att växla upp sin affärsidé. Forest Business Accelerator är ett affärsutvecklingsprogram där ett tiotal företag under åtta månader erbjuds hjälp av SCA, IBM, Processum och BizMaker för att utveckla och kommersialisera sin produkt eller tjänst på större marknader.

– Vi söker företag som vill vara med och förändra skogsindustrin. Vi erbjuder ett intensivt program med fokus på internationella affärer, säger Monica Westberg, projektledare för Forest Business Accelerator, i ett pressmeddelande.

Förutom affärscoachning från BizMakers affärsrådgivare ger programmet även tillgång till SCA, IBM och Processums branschspecialister, avancerade teknikplattformar och nätverk. Acceleratorn syftar till att skapa samarbetsmöjligheter och värde för både startups och storbolag.

– Att korsbefrukta skogindustrin med digitalisering och entreprenörskap är mycket intressant. Vi är väldigt nöjda med utfallet från förra årets omgång, och ser nu fram emot att möta ännu fler startups med skogliga innovationer under 2018, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Företagen i programmet får stöd av IBM.

– Vi ser mötet mellan stora och små företag som mycket värdefullt och av stor vikt för att stärka innovationskraften i Sverige. Vi ville hitta en modell för hur vi kan arbeta tillsammans med startups. Här har Forest Business Accelerator visat sig fungera väldigt bra, säger Gun Blom Lundgren, Channel Director & CSI Leader på IBM.

Processum är ny partner i programmet 2018, och ger deltagarna tillgång till test- och demonstrationsutrustning inom skoglig bioraffinaderi samt rådgivning i patent och immaterialrättsfrågor.

– Det är jätteviktigt att innovationer inom bioraffinaderi realiseras i nya företag, produkter och tjänster. Vi ser Forest Business Accelerator som ett bra verktyg och vi är övertygade om att mixen av skogligt och digitalt fokus har stor potential för framtiden, säger Magnus Hallberg, VD Processum.