Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Kontinuumbeskrivningar av kartong får fint pris

Publicerad av
Simon Matthis - 31 jan 2018

Eric Borgqvist har tilldelats Alf de Ruvo-stipendiet på 250 000 kronor för sitt arbete kring matematiska kontinuumbeskrivningar av pappersbaserade material.

Med utgångspunkt i avancerad matematik lyckades Borgqvist kombinera teori med praktiska tillämpningar. Materialmodellen används idag av industrier inom konverterings- och kartongindustrin med syfte att optimera förpackningar.

Den utvecklade materialmodellen beskriver relationen mellan krafter och deformationer som kartongen utsätts för. Modellen är fysikaliskt baserad och som konsistent uppfyller balans- och termodynamikens lagar och innebär att nya tillförlitliga och förutsägbara simuleringar, som aldrig gjorts tidigare, kan genomföras. Modellens prediktiva förmåga ska innebära ett avsevärt steg framåt i arbetet att flytta produktutvecklingen från den fysiska världen till den virtuella världen. Fördelen med denna nya utvecklingsstrategi är snabbare och effektivare produktutveckling, där antalet dyra tester i den fysiska världen kraftigt kan reduceras. Detta ska innebära stora besparingar både i tid, pengar och miljö.

Som exempel kan nämnas att modellen förväntas kunna förutspå när förpackningsmaterial spricker under konverteringen till en förpackning. Orsaken till detta komplexa skeende är inte alltid helt klart, och mycket tid kan gå till spillo under felsökningen, och det är inte alltid säkert att man finner orsaken till bristerna med hjälp av konventionella undersökningar. Ett analysverktyg som Borgqvists kan här vara till stor hjälp.

Borgqvists vision är att förpackningsindustrins forskningsfront ska ta ett kliv in i denvirtuella världen och närma sig den utvecklingsmetodik som idag finns inom bilindustrin. Det kan leda till reducerad utvecklingstid, kostnadseffektivitet och möjligheten att skräddarsy nya produkter.

Annons