Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Sveaskog saluför 9 000 hektar i årets första försäljningsrunda

Publicerad av
Simon Matthis - 02 mar 2018

Med start vecka nio lägger Sveaskog ut 17 skogsfastigheter på sammanlagt 9 000 hektar till försäljning. Fastigheterna ligger i Dalarna, Norrbotten, Jämtland och Stockholms län. Den billigaste fastigheten har 450 000 kr som utgångspris och den dyraste ligger ute för 30 miljoner kronor.

Alla försäljningsobjekt ligger på Sveaskogs hemsida. Majoriteten av objekten ligger i Norrland, men det dyraste ligger i Danderyds kommun, Stockholms län.

- Vi har haft 14 500 visningar av Danderydsfastigheten på drygt en vecka. Det är rekord och visar att det finns ett stort intresse för skogsfastigheter nu. Köper du en skogsfastighet kan du räkna med en direktavkastning på mellan 3-5 procent, säger Sören Åhlund, fastighetsansvarig på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Riksdagen beslutade att Sveaskog med start år 2002 ska avyttra tio procent av sitt markinnehav för att stärka enskilt skogsbruk. Till dags dato har Sveaskog sålt 8,35 procent. Under år 2018 kommer ett femtiotal skogsfastigheter att läggas ut till försäljning, i första hand i norra Sverige. Den försäljningsrunda som inleds nu kommer att följas av en till i maj och ytterligare två i höst.

- Vi ser en liten ökning av förstagångsköpare bland våra spekulanter, men det är fortfarande skogsägare i samma kommun som objektet ligger i som är den dominerande kategorin. Vi har även en del utländska intressenter, säger Lars-Erik Bergström, fastighetsansvarig på Sveaskog.

Annons