Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Uruguay bötfäller UPM

UPM:s cellulosafabrik i Uruguay. Cellulosafabriken Fray Bentos får böter för utsläpp i Rio Uruguay. Bild: UPM
UPM:s cellulosafabrik i Uruguay. Cellulosafabriken Fray Bentos får böter för utsläpp i Rio Uruguay. Bild: UPM
Publicerad av
Markku Björkman - 04 mar 2018

Skogsföretaget UPM:s cellulosafabrik Fray Bentos har förorenat Uruguayfloden och därmed bötfälls företaget på 640 000 pesos, berättade ansvariga ministern Eneida de Léon den 2 mars.

Bötessumman motsvarar drygt 18 000 euro och innehåller två förseelser. Fabriken har överskridit tillåtna värden av både fosfor och fasta partiklar, säger de Léon.

Uruguayfloden undersöks regelbundet och utsläppen upptäcktes i en rutinkontroll. Enligt myndigheter har utsläppen från UPM:s fabrik hittills hållit sig inom gränserna.

Tidningen El Observador skriver att UPM har meddelat att verksamheten ses över så att utsläppen inte händer igen.

Fabriken Fray Bentos har i ett decennium upprört miljöaktivister. Den byggdes av finländska skogsindustriförbundet Metsäliitto efter en omtvistad överenskommelse med Uruguays regering.

Den stod klar 2007. UPM köpte den 2009.

Argentina protesterade eftersom fabriken enligt dem gick emot ett avtal från 1975 om att flodbanken vid Rio Negro ska stå orörd om inte båda länderna går med på motsatsen.

Uruguayanska Rio Negro (inte att förväxla med Latinamerikas tio andra floder med samma namn) flyter ihop med Uruguayfloden i södra Uruguay och det partiet utgör ländernas gräns.

Internationella domstolen i Haag friade 2010 Uruguay och fabriken, men frågan är ännu känslig.

UPM har tillstånd att bygga ytterligare en cellulosafabrik i Uruguay. Tillståndet gäller för staden Paso de los Toros. Om UPM låter bygga den kommer den enligt planerna vara världens största cellulosafabrik.

Källa: Svenska Yle

 

Annons