Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 15 2018
Senaste Nytt

Interaktiva papper ska rena vatten och luft

Foto: Rise
Foto: Rise
Publicerad av
Simon Matthis - 07 mar 2018

Interaktiva papper som tar hand om partiklar med hjälp av solljus. Det är ett av spåren i forskningsprogrammet Mistra TerraClean som ska leda till nya hållbara och effektiva reningssystem.

I det Mistra-finansierade forskningsprogrammet TerraClean samverkar forskare från en mängd olika områden för att skapa billiga, hållbara, säkra och smarta material för integrerade filtersystem för att interaktivt rena luft och vatten från miljöfarliga substanser. Från Rise medverkar tre divisioner – Bioekonomi, ICT och Biovetenskap och material.

Hjalmar Granberg, Rise, förklarar varför RISE Bioekonomi är med i projektet.

– I flera tillämpningar eftersträvar man en stor yta. Här ser vi att aerogeler, som är ett slags frystorkat skum, av cellulosa skulle vara en lösning för att tillverka våtstabila porösa filter.

Enligt Granberg har Rise tillsammans med KTH utvecklat en ny process för att göra våtstabila aerogeler, alltså aergogeler som  inte löses upp i vatten.

– Aerogelerna har en struktur som gör att det kan dekoreras på insidan och på så sätt har vi tänkt oss integrera kemi, elektronik och optik, säger han i ett pressmeddelande.

Vid sidan om aerogeler kommer RISE Bioekonomi även att, tillsammans med RISE ICT, utveckla zinkoxidpapper för vatten- och luftrening. Arbetet bygger på tidigare framgångsrika försök på RISE pilotpappersmaskin FEX.

– När ett papper med zinkoxid utsätts för UV-ljus blir det ledande. Det innebär att de elektroniska egenskaperna hos papperet är interaktiva och kan styras med en UV-lampa. Genom att få solljuset att belysa zinkoxiden i närheten av partiklarna skulle vi kunna få papperet att fungera som en fotokatalytisk renare.

Såväl zinkoxidpapper som aerogeler ingår i RISE Bioekonomis satsning på biobaserad elektronik, eller förkortat ”BioEl” för att möta framtidens behov av funktionella material i en biobaserad cirkulär ekonomi. Materialen kan, enligt Rise, användas till en mängd olika applikationer från energilagring av förnybar energi, rening av vatten och luft till gränssnittet mellan en analog verklighet och digitala funktioner som är av stort värde för ”Internet of Things”.

Annons