Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Fientligt bud på Smurfit-Kappa

Smurfit Kappas massabruk i Piteå. Foto: Smurfit Kappa
Smurfit Kappas massabruk i Piteå. Foto: Smurfit Kappa
Publicerad av
Simon Matthis - 08 mar 2018

Den irländska förpackningsjätten Smurfit-Kappa, som bland annat har en anläggning i Piteå, har fått ett uppköpserbjudande från amerikanska International Paper - världens största massa- och pappersföretag - på hela aktieinnehavet i Smurfit Kappa.
Smufit-Kappa säger i ett pressmeddelande att dess ledning noggrant studerat erbjudandet och anser att det är i koncernens aktieägares intresse att fortsätta som ett oberoende företag.

Smurfit Kappa beskriver budet som ”oönskat” och ”högst opportunistiskt” och tillägger att det inte alls speglar koncernens ”verkliga inneboende värde” och ”starka tillväxtprognoser”.

International Paper menar att ett övertagande skulle passa dem ”utmärkt strategiskt” och att bolagen tillsammans skulle bilda ett "världsomspännande förpackningsföretag som skulle kunna tjäna både lokala och globala kunder mer effektivt".

Enligt International Paper värderar budet Smurfit Kappas emitterade aktiekapital till cirka 8,6 miljarder euro och det skulle ge aktieägarna Smurfit Kappa ett aktieinnehav på cirka 15 procent i International Paper.  Smurfit Kappas ledning svarar med att uppmana sina aktieägare att ”inte vidta några åtgärder”.

Källor: Euwid, Smurfit-Kappa

Annons