Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

Nordic Paper Åmotfors satsar på vibrationsövervakning med HD-teknologi

Foto: SPM Instrument
Foto: SPM Instrument
Publicerad av
Simon Matthis - 26 mar 2018

Nordic Paper Åmotfors har beställt onlinesystemet Intellinova med DuoTech accelerometrar från SPM Instrument för installation av ytterligare mätpunkter på specialpappersmaskinen PM6.

Sedan våren 2013 är SPM Instrument huvudleverantör av vibrationsövervakning på roterande utrustning hos samtliga Nordic Papers tre pappersbruk i Sverige. Denna senaste order från Nordic Paper Åmotfors omfattar två enheter av onlinesystemet Intellinova med vibrationsmoduler samt sextiofyra DuoTech accelerometrar, avsedda för installation på torkpartiet. Investeringen är ett led i en målsättning att införa onlineövervakning på alla mätpunkter på PM6. Med trettiotvå kanaler per enhet är Intellinova mycket lämpligt för applikationer med många mätpunkter, som exempelvis pappersmaskiner.

Accelerometern DuoTech kombinerar två metoder för tillståndskontroll. De båda patenterade mätteknologierna HD ENV och SPM HD gör det möjligt att få en komplett konditionsstatus på övervakade objekt, med exceptionellt tydliga mätresultat och mycket långa förvarningstider för nedsatt mekanisk kondition.

Systemet är levererat och kommer att installeras under det planerade underhållsstoppet sommaren 2018. Förutom redan implementerad onlineövervakning av PM6 med Intellinova använder bruket i Åmotfors även det portabla instrumentet Leonova Diamond för rondering på mindre kritisk utrustning.

Nordic Paper Åmotfors producerar 40 000 ton oblekt special kraftpapper årligen på de två specialpappersmaskinerna PM1 och PM6. Produktionen baseras uteslutande på skandinavisk nyfiber, och mer än 90 procent exporteras.