Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

Södra Cell Mönsterås satsar på onlineövervakning av flishuggar

Massafabriken Södra Cell Mönsterås. Foto: Per Pixel Petersson/Södra
Massafabriken Södra Cell Mönsterås. Foto: Per Pixel Petersson/Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 16 apr 2018

När massabruket Södra Cell Mönsterås investerar i två nya flishuggar från Andritz väljer man att utrusta dem med onlinesystemet Intellinova Parallel EN från SPM för att övervaka den mekaniska konditionen på lager och kuggdrev i växellådorna.

För att göra flis av veden efter att den passerat barktrummorna för avbarkning har Södra Cell Mönsterås två flishuggar, med två roterande skivor på ungefär tjugo ton vardera. På varje skiva sitter sexton knivar som hugger ner veden till flis. Skivorna roterar med ca 250 RPM. Flishuggarna är viktiga för att anläggningen ska kunna upprätthålla sin produktion.

Mätsystemet Intellinova Parallel EN består av sexton parallella mätkanaler för vibrations- och/eller stötpulsmätning med HD-teknologi. Förutom mätenheter omfattar installationen även tolv DuoTech accelerometrar, som möjliggör mätning med både HD ENV och SPM HD på samma givare.

Fabriken i Mönsterås gjorde sina första investeringar i onlinesystem från SPM 2015 i samband med införskaffandet av ny tvättutrustning i blekeriet. Året därpå installerades Intellinova Compact på ytterligare fem tvättpressar.