Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jan, 16 2019
Senaste Nytt

ÅF vinner kontrakt för världens största dissolvingmassabruk

Photo: Sappi
Photo: Sappi
Publicerad av
Simon Matthis - 25 apr 2018

ÅF har tecknat avtal med Sappi Ltd om att minska miljöbelastningen från massabruket Saiccor Mill i Sydafrika, och samtidigt öka dess kapacitet.

Avtalet är ett så kallat EPCM-avtal där ÅF ansvarar för projektering, inköp, konstruktion och projektledning och projektet genomförs inom ramen för ett samriskavtal mellan ÅF och teknikkonsulten Wood. Projektet beräknas till 320 000 timmar vilket gör det till den största pappers- och massaorder som ÅF någonsin erhållit. 

Saiccor Mill ligger söder om Durbans hamn och är världens enskilt största producent av dissolvingmassa – primär råvara för tillverkare av viskos till kläder och textilier. 

– Sydafrika är en av våra viktigaste pappers- och massamarknader och detta avtal stärker vår position som ett internationellt ingenjörs- och designföretag med fokus på kompletta projekt och helhetslösningar, säger Mikael Fränckel, chef för processindustri inom ÅF i ett pressmeddelande.  

Ett internationellt ÅF-Wood-team kommer att genomföra projektet, med stöd av ingenjörer och konstruktörer från Sydafrika, Sverige, Finland och Brasilien.  

När utbyggnaden är klar kommer produktionskapaciteten att ha ökat till 890 000 ton per år av sulfitmassa i form av blekt massa – råmaterial för framställning av viskos och lyocell. 

Bruket kommer också att uppfylla europeiska miljölagar och -standarder med minskade koldioxidutsläpp och avsevärt lägre utsläpp av kemiskt syreförbrukande ämnen.  

Projektet beräknas vara färdigställt under tredje kvartalet 2020.