Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Nytt forskningsprojekt för produktion av biomassa från marina mikroalger

Publicerad av
Simon Matthis - 31 maj 2018

Ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet i samarbete med RISE får drygt fem miljoner i anslag av Energimyndigheten. Forskningen syftar till att utveckla nya effektiva metoder för att utvinna energi från havets mikroalger.

–  Vi är glada för anslaget som visar på att det finns stort förtroende för algodling och biomassaproduktion i Sverige trots det kalla klimatet, säger Cornelia Spetea Wiklund, professor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Biomassa från mikroalger, som är rika på olja, har stor potential att komplettera övrig biomassa från skog och jordbruk. Men framgången är beroende av hög produktion med minimal energiförbrukning, enligt Göteborgs universitet:

 

–  Vi vill utveckla ett energieffektivt odlingssystem för utomhusodling av mikroalger som visar på en stor biodiversitet på västkusten, säger Cornelia Spetea Wiklund.

 

I projektet kommer forskarna att använda ett system som tidigare utvecklats av RISE för sötvatten som nu anpassas för en marin tillämpning.

 

–  Vårt koncept bygger på att simulera hur olja bildades för miljontals års sedan och det har testats i industriell miljö med bra resultat. Istället för att försöka kompensera en hög energiförbrukning med hög produktion så försöker vi minimera energiförbrukningen och utnyttja naturliga processer för skörd, säger Susanne Ekendahl, forskare i alggruppen på RISE.

 

Detta tror man kommer öka möjligheterna för att odla vattenlevande biomassa kraftigt.

 

 – Vattenanvändningen är stor vid vattenodling, men om havsvatten kan återanvändas kan vattenförbrukningsfotavtrycket minska. Om odlingen även kan utföras i havet kommer mindre areal också att tas i anspråk, säger Cornelia Spetea Wiklund.

Annons

Annons