Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Rovkvalster räddar björken

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 05 jun 2018

På Södras plantskola i Falkenberg har man för första säsongen börjat använda en biologisk metod för bekämpning av skadedjur. Det innebär att man använder nyttiga insekter istället för traditionell skadedjursbekämpning, som baseras på kemikalier. Den biologiska metoden ska vara både mer miljövänlig och ge en bättre arbetsmiljö. 

Inomhusodling av björk är nytt i Sverige och växthuset i Falkenberg invigdes så sent som i höstas. Växthusmiljön är bra för björkplantorna men även skadedjur som bladlöss och trips trivs bra i den varma och skyddade miljön. Någon form av skadedjursbekämpning behövs för att plantorna ska överleva. I biologisk skadedjursbekämpning används nyttodjur som till exempel steklar och rovkvalster som angriper skadedjuren, istället för kemikalier. Metoden fungerar bra i en begränsad miljö som växthus, däremot inte i utomhusmiljöer, enligt Södra.

Det här är första sommaren vi har växthuset i bruk hela sommaren. Det kändes naturligt att välja en biologisk metod som är mer miljövänlig, och dessutom ger bättre arbetsmiljö, säger Johan Henriksson, odlingschef på Södra Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Nyttodjuren levereras i små påsar som hängs upp i björkplantorna. Därifrån flyger de ut och söker upp de angreppsområden som finns. Det är alltså bara de direkt angripna områdena som behandlas. Till skillnad från kemikalier efterlämnar metoden inga spår på varken plantor eller kringliggande mark.

Annons

Annons