Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Stärkelse kan ersätta vanlig plast i livsmedelsförpackningar

Publicerad av
Simon Matthis - 11 jun 2018

Ny forskning vid Karlstads universitet visar att en blandning av stärkelse och andra polymerer är en lika bra skyddsbarriär som petroleumbaserade material.

- Kraven på livsmedelsförpackningar är att de ska skydda och förlänga hållbarheten av livsmedlet samt fungera vid transporter, säger Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

– För att klara kraven krävs en skyddsbarriär i pappersbaserade förpackningar som till exempel för juice- eller mejeriprodukter.

Livsmedelsförpackningar av papper behöver en beläggning för att hindra att vatten eller syre tränger genom förpackningen och förstör livsmedlet. Vanligtvis tillverkas denna skyddsbeläggning av plast gjord av petroleumbaserade råvaror. Under fler årtionden har forskning pågått för att hitta bra ersättningsmaterial för att ersätta fossila råvaror med biobaserade material. Forskning vid Karlstads universitet har kommit fram till att en blandning av lignin från ved och stärkelse från exempelvis potatis eller majs har en potential att göra jobbet lika bra.

- I min forskning har vi använt en blandning av stärkelse och lignin för att få en skyddsbarriär som håller måttet. För att nya material ska komma i bruk krävs att de är minst lika bra eller bättre än petroleumbaserade material. Det gäller alla aspekter som att skydda livsmedlets hållbarhet, kostnader och effektivitet vid tillverkning och transporter. Jag har även arbetet med biologiskt nedbrytbara blandningar av stärkelse och vissa petroleumbaserade makromolekyler. Dessa material tillverkas då inte till 100 procent av förnyelsebara råvaror, men har den nog så viktiga egenskapen att de bryts ner av naturen om de skulle hamna i skogar, sjöar och hav utan att lämna efter sig skadliga mikroplaster, säger Asif Javed.

Annons

Annons