Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, mar, 23 2019
Senaste Nytt

6,5 miljoner till forskning om skogen hos Södra

Foto: Södra
Foto: Södra
Publicerad av
Simon Matthis - 14 jun 2018

Södras forskningsstiftelse har beslutat bidra med ytterligare 6,5 miljoner kronor till forskningsprojekt med koppling till skogsbruket och skogsindustrin. Nio olika projekt har beviljats bidrag.

Bland de projekt som beviljats pengar finns ”Operativ skogskartering med drönare och artificiell intelligens”; ett projekt som syftar till att utveckla metoder för hur drönare och artificiell intelligens kan användas för att skapa automatiska och ögonblickliga kartor i skogsbruket.

– Drönartekniken är väl utvecklad idag, och ett bra verktyg för skogsbruket. Projektet tar nästa steg för att utveckla tekniken ytterligare med hjälp av automatisk bildigenkänning, från början utvecklad för artificiell intelligens. Detta kan ge ytterligare användningsmöjligheter inom bland annat skogsbruksplanering och dokumentation av naturvårdshänsyn. Vi står bara i början av den digitala utvecklingen, och här finns många möjligheter för det moderna skogsbruket, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse och skogsstrateg på Södra.

Även forskningsprojektet ”Digitaliserad energiledningsplattform” beviljades pengar. Det syftar till att ta fram metoder och verktyg som underlättar och förbättrar arbetet med energieffektivisering i massaindustrin.

– Energieffektivisering är viktigt område där vi som bransch kommit långt, både via investeringar i teknik och via systematiskt energiledningsarbete. En ny digital plattform för insamling, hantering och analys av data skulle ge industrin ytterligare möjligheter att visualisera och optimera produktionsprocesserna, säger Catrin Gustavsson, styrelseledamot i Södras forskningsstiftelse och chef för Innovation och Nya affärer på Södra.

Övriga projekt som beviljats bidrag spänner över ett brett område av skogsindustriella ämnen, såsom hur kottproduktionen kan öka i granfröplantager och möjligheter att skapa nytt material från cellulosabaserade partiklar.

Annons