Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, mar, 23 2019
Senaste Nytt

SF Bio byter ut alla sina presentkort av plast

Foto: Rolf Lavergren, Bildbolaget
Foto: Rolf Lavergren, Bildbolaget
Publicerad av
Simon Matthis - 26 jun 2018

Flera globala företag har bytt eller prövar att byta bytte material i sina presentkort från plast till kartong. Sveriges största biografkedja, SF Bio, har tagit steget och byter ut alla sina kort.

När vår kortleverantör Megacard presenterade möjligheten att göra våra presentkort i kartong, och därmed minska miljöpåverkan drastiskt, var det en självklarhet för oss att byta, säger Anna Marcusson, produktchef för gift cards vid SF Bio, i ett pressmeddelande.

I klartext betyder det att vi succesivt minskar användningen av 10 ton PVC om året genom att fasa ut plasten och ersätta med kort gjorda av Invercote från Iggesund Paperboard, fortsätter hon.

Att byta plast mot icke-fossila material är en påtaglig trend, inte minst i förpackningsindustrin. Att gå från fossilt plastmaterial till alternativa material som t ex kartong minskar företagens klimatpåverkan. Men att förändra en etablerad infrastruktur tar tid, särskilt om det innebär att förpackningskonstruktioner måste göras om, packutrustning modifieras eller ersättas och att distributionen från producent till konsument påverkas. Det brittiska livsmedelsföretaget Iceland har fått stor uppmärksamhet för sina utfästelser att eliminera plast i sina förpackningar inom fem år. Många med erfarenhet av förpackningar anser att fem år är en ganska kort tid med tanke på de utmaningar som Iceland står inför.

Mot den bakgrunden har skiftena för IKEA och SF Bio gått mycket snabbt, och det finns anledning att tro att många fler företag väljer samma väg.

I och med att korten är identiska i format är det enkelt att genomföra bytet. Förutom själva produktionen av korten är det väldigt få delar av den utrustning man har som behöver modifieras. Det betyder att det här är ett väldigt enkelt steg att ta, jämfört med att designa om en existerande förpackningslösning i plast där komplexa och helautomatiserade förpackningslinjer måste modifieras, säger Johan Granås, hållbarhetschef vid Iggesund Paperboard.

Annons