Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Holmen spår revolution för skogsvården med nytt gödningsmedel

Foto: Holmen
Foto: Holmen
Publicerad av
Simon Matthis - 24 aug 2018

Efter att Holmen i femton år har använt arginin som flytande gödning på sina plantskolor finns nu det organiska gödningsmedlet Argrow även i fast form. Detta möjliggör eftergödsling av plantor i skogen.

– Det kan bli en revolution för skogsvården, spår Daniel Hägglund, chef för Holmens plantskolor, i ett pressmeddelande.

Klassiska gödningsämnen innehåller en hög andel nitrat som kvävekälla. Nackdelen är att nitrat lätt lakas ur med negativ påverkan på vattendrag och brunnar som följd. Arginin är till skillnad från nitrat organiskt och har en positivt laddad molekyl som binds i jorden. Detta medför att kvävet, som är en förutsättning för plantans tillväxt, inte sköljs bort vid nederbörd eller bevattning.

Forskningsresultat har, enligt Holmen, visat att skogsplantor är betydligt mer förtjusta i arginin som kvävekälla än i nitrat. Arginin ger bättre rötter, snabb tillväxt och hög överlevnad. Upptäckten patentskyddades och bolaget SweTree Technologies (STT) har i samarbete med Holmen tagit fram det nya gödselmedlet Argrow. Utveckling och marknadsföring hanteras numera av bolaget Arevo AB.

– Argrow är ett flytande gödningsmedel som ger en stor andel små och fina rötter och ett effektivt och miljövänligt nyttjande av kväve, säger Daniel Hägglund som är chef för frö- och plantverksamheten i Holmen. Numera används Argrow till de 35 miljoner plantor vi varje år odlar på våra plantskolor.

Annons

Annons