Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Nu bildas Biometria

Publicerad av
Simon Matthis - 29 okt 2018

Genom en sammanslagning av landets tre virkesmätningsföreningar och SDC skapas en gemensam organisation för mätning och redovisning av skogsnäringens virke – Biometria. Biometria kommer att vara igång från 1 januari 2019.

 Basen i Biometrias verksamhet blir mätning med informationsflöden om virke och biobränsle. Samarbetet mellan olika aktörer underlättar virkeshandeln på sätt som är unikt för Sverige.

 - De skarpa kraven på att verksamheten skall drivas opartiskt och professionellt har inte ändrats utan vägleder oss även framåt, säger Peter Eklund, VD för Biometria, i ett pressmeddelande.

 Den tekniska utvecklingen inom området virkesmätning går mycket fort:

- Den nya organisationen ger möjlighet att snabbare möta upp mot teknisk utveckling inom hela virkesflödet och att ta rejäla steg mot ytterligare digitalisering. Nu skapar vi bästa förutsättningar för lägre kostnader och bättre leveransprecision, det har stor påverkan på skogsbranschens konkurrenskraft, tillägger Peter Eklund.

 Den organisation som tar över vid årsskiftet får fyra verksamhetsområden samt ett programkontor för utvecklingen av VIOL 3 - branschens nästa gemensamma IT-plattform.

Biometria är en ekonomisk förening som ägs av skogsindustrier och värmeverk som en part. Den andra parten är skogsägarföreningar, Sveaskog och andra säljare på virkesmarknaden.

Annons

Annons