Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Ahlstrom-Munksjö överväger stängning av pappersmaskin i Frankrike

Bild: Ahlstrom-Munksjö
Bild: Ahlstrom-Munksjö
Publicerad av
Simon Matthis - 31 okt 2018

Ahlstrom-Munksjö meddelar att de planerar nedläggningen av den andra pappersmaskinen (PM1) i Stenay i Frankrike, detta för att förbättra konkurrenskraften för verksamheten för ensidigt bestrukna papper.

De personalprocesserna som är anknutna till planen inleds den 30 oktober 2018 och förväntas avslutas i januari 2019, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Produktsegmentet för ensidigt bestrukna papper, som är en del av Food Packaging-verksamheten inom affärsområdet Specialties, ska ha en betydande överkapacitet på den globala marknaden. ”Marknadssituationen är speciellt ansträngd i Europa och bolagets produkterbjudande är inte förenligt med strategin som är fokuserad på skräddarsydda lösningar för nisch-marknader”, skriver Ahlstrom-Munksjö.

Genom att koncentrera orderingången till den större pappersmaskinen (PM3) vid fabriken i Stenay, kan kostnadsbesparingar också uppnås genom högre effektivitet inom användning av råmaterial, energikonsumtion och produktionssvinn samt en förbättrad lagerhantering.

Den årliga effekten av omvandlingsplanen skulle vara cirka 13 miljoner euro.

Fabriken i Stenay tillverkar ensidigt bestrukna papper för etikett- och grafiska applikationer samt papper för livsmedelsförpackningsindustrin. Fabriken ligger i nordöstra delen av Frankrike och har cirka 200 anställda.

 

– Vi beklagar den påverkan som de planerade åtgärderna har på våra anställda. För att avsevärt kunna förbättra vår konkurrenskraft i den utmanande marknadsmiljön och med tanke på maskinens kapacitet, måste vi vidta skarpa åtgärder. Det är den enda vägen framåt för en hållbar framtid för denna verksamhet, säger Omar Hoek, chef för affärsområdet Specialties.

Annons

Annons