Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 20 2019
Senaste Nytt

Klimatsmart tallolja belönas med guldmedalj

Hasse Holmberg: Framställningen av det mer klimatvänliga dieselalternativet tallolja belönas med Polhemspriset. Arkivbild.
Hasse Holmberg: Framställningen av det mer klimatvänliga dieselalternativet tallolja belönas med Polhemspriset. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 07 nov 2018

Innovativ framställning av talldiesel belönas med Sveriges äldsta tekniska utmärkelse Polhempriset. Männen som prisas för metoden som leder till kraftigt minskad klimatpåverkan är kemiingenjören Lars Stigsson och kemisten Valeri Naydenov.

"Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sådan fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket", kommenterar Lars Stigsson i pressmeddelandet från prisutdelarna Sveriges Ingenjörer.

Idén om att använda tallolja, en restprodukt från framtagningen av pappersmassa föddes 2005 och har sedan dess gått från labb till storskalig industriell process. Jämfört med traditionell diesel leder talloljan till att fossila koldioxidutsläpp kan minska med uppåt 90 procent.

I dagsläget producerar det Piteåbaserade bolaget Sunpine omkring 100 000 kubikmeter talldiesel per år. Men tack vare nya investeringar väntas tillverkningen öka med 50 procent fram till 2020.

Prisutdelningen sker vid Polhemsplatsen den 14 november i Stockholm. Utöver en medalj i guld får både Stigsson och Naydenov en prissumma om 250 000 kronor.

Annons

Annons