Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, maj, 20 2019
Senaste Nytt

Ny genomförbarhetsstudie för grönt flygbränsle från skogen

Publicerad av
Simon Matthis - 13 nov 2018

Energimyndigheten har beviljat Cortus Energy stöd för en genomförbarhetsstudie för att producera grönt flygbränsle genom förgasning av skogsbränslen med WoodRoll och med en efterföljande process omvandla gasen till flytande bränslen.

Cortus Energys förgasningsprocess, WoodRoll omvandlar skogsprodukter till en förnybar energigas (syntesgas) vilken kan omvandlas till flytande grönt bränsle. Den katalytiska teknik som omvandlar syntesgas till flytande bränsle är beprövad för storskaliga projekt baserat på fossil energi. Syntesgasen från WoodRoll framställs från bioenergi och har i sammanhanget en liten kapacitet. Initiativ till småskaliga lösningar finns utanför Sverige. Studien skall identifiera sådana småskaliga tekniker som är lämpliga att användas i kombination med WoodRoll och därmed möjliggöra lokal produktion av grönt flygbränsle.

För studien har Cortus Energy erhållit stöd från Energimyndigheten om SEK 391,644. Studien skall utföras under första kvartalet 2019 tillsammans med bl a KTH. Ett bra resultat skapar förutsättningar för att utveckla detta tillämpningsområde för Cortus Energy.

– Med WoodRoll så framställer vi en unikt ren syntesgas som lämpar sig för katalytiska processer vilket vi visat tidigare i år i Köping med produktion av fordonsgas (SNG). Nu tar vi nästa steg som går ut på att omvandla vår gas till flytande drivmedel. Vi är glada att Energimyndigheten ser potentialen i detta och stödjer denna studie. Mycket utveckling pågår för ”Gas-To-Liquid” processer i det kapacitetsområde som WoodRoll verkar i. Om vi nu kan finna och kvalificera en användbar lösning för grönt flygbränsle är marknadspotentialen enorm, säger Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy.

Annons

Annons