Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Pappersbaserad klänning gör premiär på Nobelbanketten

Publicerad av
Simon Matthis - 10 dec 2018

Andrea Montano Montes, en marskalk på 2018 års Nobelbankett, kommer bära en klänning som helt och hållet består av svenskt papper. Det unika tyg som klänningen producerats av är resultatet av en ny och innovativ produktionsteknik som använder sig av förnybara råvaror för att tillverka ett bättre och mer miljövänligt tyg.

Tyget har tagits fram av Fabric Forest, som är en del av Svensk Konstsilke AB (SKS).

Fibrer från träd används redan för att tillverka tyger som viskos, men tillverkningsprocessen är extremt förorenande och skadlig för miljön.

– Vårt mål var att skapa ett hållbart och miljövänligare tyg som skulle kunna användas inom textil-, heminrednings- och modeindustrin, säger Urban Olsson, VD för SKS, i ett pressmeddelande.

Detta nya tyg är det färdiga resultatet av ett tvärvetenskapligt projekt tillsammans med Ahlstrom-Munksjö, Sjuhäradsbygdens Färgeri AB, Nordic-Paper, Textilhögskolan i Borås och SmartTextiles, som alla bidragit med kompetens till projektet. Klänningen designades och syddes av Karolina Nilsson och är ackompanjerad av ett halssmycke i trä formgett av Lena Olson.

Annons

Annons