Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Perstorp avyttrar bioplastaffär

Publicerad av
Simon Matthis - 19 dec 2018

Perstorp avyttrar verksamheten inom Capa, med produktion i Warrington, Storbritannien, till den amerikanska kemikoncernen Ingevity, för ca 590 miljoner EUR. Capas intäkter uppgår till runt 150 miljoner EUR årligen.

I ett pressmeddelande skriver Perstorp att Capa, under Perstorps ledning, förbättrat rörelsemarginalen med nära 50 procent genom investeringar i produktionsanläggningar och i nya produktlinjer, vilket har breddat kundbasen och möjliggjort expansion på nya marknader. Capa har därmed utvecklats till en mycket attraktiv affär som har genererat intresse från ett flertal köpare. Ingevity kommer nu att ta över den fortsatta driften och utvecklingen av verksamheten. I förvärvet ingår hela Capas verksamhet inom Perstorp UK Ltd.

Enligt Perstorp friger avyttringen av Capa betydande värden för Perstorp och ligger i linje med bolagets historik av framgångsrika försäljningar, som t ex den belgiska anläggningen i Gent och försäljningen nyligen av BioFuels. Affären möjliggör för Perstorp att fokusera på utvecklingen av framtida tillväxtmöjligheter inom kärnområdena Polyol, Oxo and Feed.

Nordisk Bioplastförening skriver att försäljningen av Capa får anses något överraskande, eftersom representanter för Perstorp tidigare framhållit att man såg positivt på utvecklingen och den ökande efterfrågan inom biologiskt nedbrytbara och komposterbara plaster. Flera av termoplasterna inom Capa har också godkänts för livsmedelskontakt både i Europa och USA och kan användas för applikationer som påsar, filmer, dryckesbägare, livsmedelsförpackningar, mm.

Annons

Annons