Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Foto: Skogsstyrelsen
Foto: Skogsstyrelsen
Publicerad av
Simon Matthis - 20 dec 2018

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar från Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen har därför bildat en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.

 

– Vi står inför en unik situation där vädret orsakat en massförökning av granbarkborre som vi aldrig tidigare sett. Det allvarliga läget gör att vi nu gemensamt kraftsamlar med skogssektorn för att begränsa omfattningen så långt det bara är möjligt, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

 

Redan i augusti gjordes bedömningen att angreppen av granbarkborre i Götaland såg ut att bli rekordstora. En inventering i slutet av november visade att minst 2,5 miljoner kubikmeter skog drabbats. Det är med god marginal det största angrepp som mätts upp i en inventering enligt Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har gjort beräkningar över hur stora angreppen kan bli till våren beroende på vilka förebyggande insatser som sätts in och hur vädret blir. Vid gynnsamma förhållanden, med en kall och blöt sommar, kommer ytterligare cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog ändå att angripas. Blir sommaren varm och torr, kan det röra sig om 12,5 miljoner kubikmeter. Med dagens virkespriser motsvarar det ett virkesvärde på över sex miljarder kronor.

Annons

Annons