Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Stora Enso inleder samarbete med H&M

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 21 dec 2018

TreeToTextile AB är sedan 2014 ett joint-venture mellan H&M-gruppen, Inter IKEA-gruppen och innovatören Lars Stigsson med syfte att utveckla nya textilfibrer på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. Idag meddelar TreeToTextile att Stora Enso ansluter sig till partnerskapet och stödjer industrialiseringen av TreeToTextiles produktionsprocess genom att bygga en demoanläggning vid en av deras nordiska anläggningar.

De fyra samarbetsparterna har en lika stor andel i TreeToTextile och delar tron på att det finns en stor marknad för en fiber med bra hållbarhetsprestanda som samtidigt kan produceras till en lägre kostnad.

TreeToTextile använder förnybar skogsråvara i processen och regenererar cellulosa till en textilfiber. Denna produktionsprocess använder mindre energi och kemikalier, vilket gör processen betydligt mer hållbar och kostnadseffektiv jämfört med konventionella tekniker och fibrer.

Tekniken har tidigare testats i Sverige och ska nu skalas upp till en demoanläggning vid en av Stora Ensos nordiska anläggningar. Inter IKEA-gruppen och H&M-gruppen planerar att använda fibern i sina produkter, men syftet är att fler inom branschen ska kunna ta del av denna hållbara fiber, eftersom den kan användas i konventionella leverantörskedjor.

– Stora Enso producerar dissolvingmassa för textilier baserade på förnybart och spårbart trä från hållbart förvaltade skogar. Det blir spännande att följa industrialiseringen av denna teknik på en av våra anläggningar för att möta den växande efterfrågan, säger Markus Mannström, chef för divisionen för biomaterial på Stora Enso i ett pressmeddelande.

Annons

Annons