Mötesplatsen för dig inom pappers- och massabranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Norra sågar myndigheters agerande i fjällnära skogar

Foto: Norra
Foto: Norra
Publicerad av
Simon Matthis - 08 jan 2019

Norra Skogsägarförenings medlemschef och näringspolitiskt ansvariga, Jonas Eriksson, riktar skarp kritik mot regeringens skogspolitik de senaste åren. ”Den framgångsrika skogspolitiken med frihet under ansvar har på senare år trasats sönder av ogenomtänkta regeringsuppdrag till myndigheter och överimplementerade EU-direktiv”, skriver han i en debattartikel, och han efterlyser en hållbar skogspolitik, som kan skapa trygga förutsättningar för enskilda skogsägare.

Han menar att den statligt finansierade nyckelbiotopsinventeringen riskerar slå sönder den kartläggning som skogsägarna själv har investerat i och manar en ny regering till att ”skyndsamt återkalla regeringsuppdraget”.

I den fjällnära skogen behöver myndigheternas agerande en ”ordentlig städning”, skriver han vidare. ”Det är oacceptabelt att hundratals skogsägare får vänta i flera år på att Skogsstyrelsen ska handlägga deras ansökningar om avverkningstillstånd, utan att veta om skogen får avverkas eller inte. Skogsägare som nekas avverkning tvingas dessutom stämma staten i domstol för att få frågan om ersättning prövad”, skriver Jonas Eriksson.

Annons

Annons